top of page

Rasvakanava: paloturvallisuus, laki ja vastuukysymykset

Mitä Porvoon tapaus opetti?

Puuhiiligrilli ravintola Meat Districtin keittiössä, jonka käyttö liittyi Porvoon vanhankaupungin tulipaloon. Kuvassa näkyy grilli ja sen yläpuolella oleva huuva ilman savusuodatinta.

Elokuussa 2022 Porvoon vanhassa kaupungissa sijaitsevan ravintola Meat Districtin keittiössä syttynyt tulipalo oli paitsi traaginen, myös täysin ennaltaehkäistävissä ollut tapaus. Tulipalo ei ainoastaan vaurioittanut suojeltua rakennusta, vaan pysäytti useiden yritysten liiketoiminnan kuukausiksi, aiheutti merkittäviä taloudellisia tappioita ja vaaransi laajasti ihmisten terveyden ja turvallisuuden.


Käräjäoikeuden antama tuomio maaliskuussa 2025 toi esiin karun totuuden: yleisvaaran tuottamus oli seurausta paloturvallisuusvastuiden laiminlyönnistä, teknisten määräysten sivuuttamisesta ja puutteellisesta ilmanvaihtojärjestelmän ylläpidosta.



Palo ei alkanut sattumalta – se oli seurausta useista yhdistyvistä laiminlyönneistä


1. Rasvakanavan puhdistusta ei tehty riittävän usein

Rasvakanavaan oli kertynyt jopa 42 mm paksuinen rasvakerros, vaikka aiemmasta puhdistuksesta oli kulunut 18 kuukautta. Keittiö oli ollut aktiivikäytössä, mutta rasvakanavan nuohous oli viivästynyt. Vaikka puhdistus oli tilattu, sitä ei ollut vielä ehditty tehdä ennen palon syttymistä.


2. Puuhiiligrillin käyttö oli ohjeiden vastaista

Grilliä käytettiin sytyttämiseen tarkoitetun sytytyspalan sijaan puuklapeilla ja puisilla viinilaatikoilla, jotka aiheuttivat suuremman liekin. Tämä liekki osui huuvan rasvasuodattimiin, jotka syttyivät ja levisivät rasvakanavaa pitkin ylös​.


3. Rasvakanavan paloeristys oli puutteellinen

Kanava ei täyttänyt määräysten mukaisia paloeristysvaatimuksia (vaadittu EI 120 toteutui vain noin EI 30–60 tasolla). Tämä mahdollisti palon leviämisen rakennuksen rakenteisiin puhdistusluukun rikkouduttua huippuimurin pudottua​.


4. Ilmanvaihtokone ja huippuimuri olivat väärän tyyppisiä

Puhallin ei kestänyt keittiön lämpökuormia – sen sallitut olosuhteet olivat +40 °C, mutta puuhiiligrillin käytössä lämpötila nousi reilusti tämän yläpuolelle. Moottori suli, irtosi ja aiheutti mekaanisen vaurion, joka kiihdytti palon leviämistä.


5. Rakennusluvasta ei huolehdittu

Rasvakanavan, huuvan ja puuhiiligrillin asennukset tehtiin ilman rakennuslupaa, suunnitelmia tai loppukatselmusta – suojellussa rakennuksessa, keskellä Porvoon vanhaa kaupunkia. Tämä on suora rike maankäyttö- ja rakennuslakia vastaan.


Laajakuva tulipalosta Porvoon vanhassakaupungissa, jossa keskellä näkyvä rakennus on liekeissä. Kuvassa korostuu vanhan puurakenteisen korttelialueen haavoittuvuus ja palon leviämisriski ympäröiviin rakennuksiin.

Tapaus ei ollut yksittäinen virhe: se oli esimerkki järjestelmällisestä laiminlyönnistä

Tapaus osoittaa, miten useiden pienten virheiden ja ohitusten ketju voi johtaa laajamittaiseen katastrofiin. Jokainen keittiön rakenteellinen, tekninen ja toiminnallinen osa on osa kokonaisuutta, jonka turvallisuus perustuu ennakoivaan huoltoon ja asiantuntevaan toteutukseen.


Porvoon palossa kyse ei ollut huonosta tuurista, vaan siitä, että:

  • Rasvakanavaa ei puhdistettu ajoissa

  • Laitteet eivät vastanneet käyttötarkoitusta

  • Palotekniset vaatimukset jätettiin täyttämättä

  • Käyttötavat olivat ohjeiden vastaisia

  • Dokumentaatio ja valvonta puuttuivat


Kaikki nämä ovat asioita, joihin ammattitaitoinen ilmanvaihtoyritys – kuten IVAeris Oy – olisi puuttunut ennen kuin mitään olisi ehtinyt tapahtua.


Miksi tämä on tärkeää sinun kiinteistösi kannalta?

Jos keittiössäsi on rasvakanava, puuhiiligrilli tai intensiivinen ruoanvalmistus, tämä tapaus on suora varoitus siitä, mitä voi tapahtua ilman asiantuntevaa huoltoa ja seurantaa. Palovakuutus ei korvaa vastuuta – eikä pelasta liiketoimintaa, joka keskeytyy useiksi kuukausiksi tai lopullisesti.


Meidän tehtävämme on varmistaa, ettei sinun ravintolastasi tule seuraava esimerkki.



Miten rasvapalo syttyy?

Keittiön rasvakanavat ja huuvat keräävät ruoanvalmistuksessa syntyviä rasvahiukkasia ja höyryjä. Ilman säännöllistä puhdistusta nämä kerrostumat muuttuvat erittäin syttyväksi palomateriaaliksi.


Tulipalon vaara kasvaa, kun:

  • Huolto laiminlyödään (rasvakertymä)

  • Grilliä tai uunia käytetään ohjeiden vastaisesti (esim. puuklapeilla, viinilaatikoilla)

  • Laitteet eivät ole lämpötilalle soveltuvia (kuten +40 °C rajoitettu huippuimuri puuhiiligrillin yläpuolella)

  • Paloeristys ei täytä määräyksiä (EI 60–EI 120)​


Tulipalon vaurioittama rasvakanava Porvoon vanhassakaupungissa sijaitsevasta ravintolasta. Kuvassa näkyy palanut kanavisto ja rakenteisiin levinnyt palo, joka sai alkunsa puutteellisesti huolletusta ilmanvaihtojärjestelmästä.

Esimerkkejä tunnetuista rasvapaloista

Tapaus

Seuraukset

Historiallinen rakennus vaurioitui, useita liiketiloja tuhoutui​

Kauppakeskus evakuoitiin rasvapalosta johtuen

Koko keittiö ja laiteisto tuhoutui

Tulipalo saatiin pysäytettyä henkilökunnan toimesta

Vahinkoja 30 000 € jälkivaurioiden vuoksi


Viime vuosien ravintolapalot Suomessa

Ravintola

Palon syy

Palon seuraukset

Jyväskylä Naughty BRGR Kauppakeskus Kotikulma (11.2.2025)

Tuntematon; palo alkoi ravintolan keittiössä

Noin 50 ihmistä poistui liikkeestä palohälytyksen soidessa; palo saatiin nopeasti sammutettua ennen rakenteisiin leviämistä, eikä henkilövahinkoja tullut  .

Kilpisjärvi Kilpis-ravintola Kilpishalli, Enontekiö  (9.2.2025)

Sähköpatteri ylikuumentui ja sytytti palon ravintolan eteistilassa .

Henkilökunta sammutti palon vaahtosammuttimilla; seinä ja lattia vaurioituivat lievästi, sähköt tarkastettiin. Ravintola pysyi suljettuna yhden päivän korjausten vuoksi; ei loukkaantuneita  .

Tampere Pancho Villa Hämeenkatu, keskusta (19.10.2024)

Rasvakeitin syttyi palamaan keittiössä

Ravintola sekä yläpuolisen rakennuksen osa tyhjennettiin asiakkaista, kukaan ei loukkaantunut. Koko ravintola kärsi savuvahinkoja ja keittiö tulipalovahinkoja .

Kalajoki Kalajoentie (ravintola)  (13.10.2024)

Palo ravintolan keittiössä .

Tulipalo tuhosi ravintolan tilat; palo levisi yläpohjan rakenteisiin ja sammutustyöt kestivät tunteja. Viereiset liiketilat kärsivät savuvahinkoja ja tuuletettiin. Henkilökunta (1) ja 3 asiakasta poistuivat ajoissa, eikä kukaan loukkaantunut  .

Savitaipale Ravintola Partaranta Partakoski  (19.4.2024)

Takasta kerätty lämmin tuhka sytytti lattialla olleen tuhka-astian, josta palo alkoi  .

120-vuotias hirsirakennus paloi käyttökelvottomaksi. Yksi sisällä ollut henkilö pelastautui, muita ei ollut paikalla. Palosta aiheutui mittavat palo- ja vesivahingot; ei henkilövahinkoja  .

Tampere Ravintola Periscope Ratina-kauppakeskus  (2.12.2023)

Tuntematon; palo alkoi ravintolan saunaosaston lämmittäessä olevaa saunaa .

Kauppakeskuksen kattoterassin sauna tuhoutui tulipalossa. Noin 30 pelastuslaitoksen yksikköä sammutti palon, joka saatiin rajattua eikä levinnyt muualle. Koko ravintola ja kauppakeskus evakuoitiin illaksi; ei loukkaantuneita  .

Ruka, Kuusamo Ravintola Piste (22.11.2023)

Sähköpääkeskuksessa syttynyt sähkölaitepalo yöllä .

Ravintolasaliin tuli merkittäviä savuvahinkoja, ravintola pysyi suljettuna useita päiviä  . Palo katkaisi sähköt myös kolmesta lähihotellista ja parista hiihtohissistä, kunnes sähköt saatiin palautettua . Ei henkilövahinkoja (ravintola oli kiinni yöllä)  .

Kouvola Ravintola Kymen Pirtti Kuusankoski  (9.1.2023)

Tuntematon; palon alkupaikka tiedossa (ravintolan tiloissa), mutta syttymissyytä ei vielä tiedetä .

Pelastuslaitos rajasi palon ravintolan tiloihin. Alakerran ravintolasali kärsi huomattavat savuvahingot ja osin palovahinkoja; yläpuolella samassa rakennuksessa olleet kauppa ja asunto säästyivät suuremmilta tuhoilta  . Ravintolassa ei ollut ihmisiä palon syttyessä, eikä henkilövahinkoja sattunut  .

Porvoo Ravintola Meat District Vanha Porvoo  (10.8.2022)

Hormipalopohjainen; palo sai alkunsa ravintolan puuhiiligrillin hormista (tarkka syy tutkinnassa) .

Ullakolta alkanut tulipalo ehti levitä rakennuksen välipohjaan ennen pysäyttämistä. Rakennuksessa olleet asiakkaat evakuoitiin, ja viereisestä hotellista siirrettiin alle 10 henkilöä turvaan savun vuoksi  . Palosta ei aiheutunut henkilövahinkoja, mutta ravintolakiinteistö kärsi mittavat savu- ja vesivahingot  .

Tampere Hallituskatu, keskusta Pub (kerrostalo)  (4.8.2021)

Tuntematon; palo syttyi katutason ravintolassa ja levisi rasvakanavaa pitkin vesikaton rakenteisiin .

Kerrostalosta evakuoitiin 40 asukasta ja viereisestä talosta 14 asukasta varotoimena . Pelastuslaitos sammutti palon, mutta yläkerrosten asuntoihin tuli savu- ja sammutusvesivahinkoja (vahingot arviolta satoja tuhansia euroja)  . Ensihoito tarkasti viisi henkilöä, eikä vakavia loukkaantumisia todettu .

Seinäjoki Burger King Ideapark  (22.10.2020)

Todennäköisesti sähkölaiteviasta syttynyt palo ravintolan teknisessä tilassa  .

Palo rajoittui Burger King -ravintolan laitetilaan ja sammutettiin nopeasti. Ravintola ei ollut auki palon syttyessä, joten asiakkaita ei ollut paikalla . Hampurilaisravintola pidettiin suljettuna korjausten ajan; henkilövahinkoja ei sattunut .

Tampere Ravintola Kokkipoika Lielahtikeskus  (12.7.2019)

Rasvakeitin syttyi tuleen keittiössä .

Sprinklerijärjestelmä aktivoitui ja palo saatiin sammumaan nopeasti pelastuslaitoksen toimesta. Kauppakeskus evakuoitiin kokonaisuudessaan varotoimena  . Vahingot rajoittuivat ravintolan tiloihin; kukaan ei loukkaantunut  .

Kotka Hovi Pub Hovila  (8.12.2017)

Tuntematon; palo alkoi todennäköisesti rakennuksen kylkeen rakennetusta varastosta, tarkka syy selviämättä .

Yksikerroksisen Hovi Pubin kattorakenteet roihusivat rajusti; paikalla sammutustöissä enimmillään 16 paloautoa  . Raivaus- ja jälkisammutus kesti koko päivän, savua levisi lähialueelle (läheisten talojen asukkaita varoitettiin)  . Ei henkilövahinkoja (pubi oli kiinni yöllä).

Helsinki Ravintola El Karim Käpylä  (26.6.2017)

Todennäköisesti keittiön rasvakeitin sytytti palon (omistajan arvion mukaan) .

Voimakas rakennuspalo vaurioitti ravintolatiloja pahoin – erityisesti keittiö tuhoutui ja vaatii täydellisen remontin  . Yläpuolella sijainneisiin asuntoihin palo tai savukaasut eivät levinneet. Palo syttyi ravintolan ollessa suljettu, joten henkilövahinkoja ei syntynyt  .

Luumäki Jurvalan Taverna (11.11.2016)

Tahallaan sytytetty; 21-vuotias mies tunnusti sytyttäneensä palon (tuhopoltto) .

Ravintolan rakennuksessa oleva asuinosa paloi pahoin, ja myös ravintolapuoli kärsi suuria vesi- ja savuvahinkoja  . Liike oli palon aikaan suljettu, eikä palo aiheuttanut henkilövahinkoja  .

Tampere Pizzeria, Hämeenkatu Tuulensuu  (10.11.2016)

Tuntematon; tulipalo syttyi pizzerian kellarikerroksen varastotilassa aamuyöstä , syttymissyystä ei viitteitä rikoksesta .

Hälytys suurena rakennuspalo-operaationa; parhaimmillaan 10 pelastusyksikköä paikalla. Poliisi joutui sulkemaan Hämeenkadun korttelin alueelta  . Pizzerian kellaritila paloi, ja noki-, savu- ja vesivahinkoja tuli kiinteistön muihin liikehuoneistoihin sekä asuntoihin . Henkilövahinkoja ei tullut ilmi .

Oulu McDonald’s Rotuaari (4.8.2016)

Kattotöissä tehty tulityö sytytti rakennuksen katon rakenteita palamaan .

Palo saatiin rajattua kattorakenteisiin; McDonald’s-ravintolan huippuimuri vaurioitui tulipalossa  . Pikaruokaravintola pidettiin suljettuna, kunnes uusi huippuimuri saatiin asennettua. Alueen liiketiloihin levisi savua ilmanvaihdon kautta – kuusi henkilöä altistui savulle ja sai lieviä oireita (päänsärkyä) . Ei vakavia loukkaantumisia.

Oulunsalo Pizzeria Oulu  (8.5.2015)

Ravintolan ilmanvaihtohormissa syttynyt rasvapalo .

Palo ehti levitä hormin viereisiin rakenteisiin, ja kattorakenteita jouduttiin purkamaan sammutustöissä. Yläkerran asunnot evakuoitiin palon vuoksi; asukkaat pääsivät palaamaan koteihinsa seuraavana päivänä . Pizzerian tila paloi, muut osat kärsivät savuvahinkoja, mutta henkilövahingoilta vältyttiin  .

Helsinki Pub Aleksis Kivi Aleksis Kiven katu  (30.6.2015)

Tuntematon; palo sai alkunsa pubin asiakastiloissa (tuhopolttoa ei epäilty) .

Katutason pubi roihusi täyden palamisen vaiheessa pelastusyksiköiden saapuessa. Ravintolatila tuhoutui pahoin – sisäpinnat paloivat betonipintoihin asti . Yläpuolisiin asuntoihin meni runsaasti savua; kahden asunnon asukkaille jouduttiin järjestämään väliaikainen majoitus  . Baari oli suljettu palon syttyessä, joten henkilövahinkoja ei tapahtunut  .



Pelastuslaki ja puhdistusvelvollisuus

Pelastuslaki (379/2011, 13 §) määrää:

“Rakennuksen omistajan, haltijan ja toiminnanharjoittajan on huolehdittava siitä, että ilmanvaihtokanavat ja -laitteet on huollettu ja puhdistettu siten, ettei niistä aiheudu tulipalon vaaraa.”

Tämä tarkoittaa, että rasvakanavan puhdistus on lakisääteinen velvoite – ja sen laiminlyönti voi johtaa sekä siviili- että rikosoikeudelliseen vastuuseen



Miten rasvakanavan puhdistus suoritetaan?

IVAeris Oy:n puhdistuspalvelut noudattavat SFS-EN 15780 -standardia ja viranomaisohjeita. Prosessi koostuu:


1. Alkukartoitus

  • Työalue suojataan

  • Käydään läpi huuvat, suodattimet, kanavat ja huippuimuri

  • Dokumentoidaan rasvakerrostumat ja ongelmakohdat

2. Rasvahuuvan ja suodattimien puhdistus

  • Käytetään emäksisiä rasvanpoistoaineita ja mekaanisia kaapimia

  • Asiakasta ohjeistetaan suodattimien huollosta

3. Kanavistojen puhdistus

  • Kevyelle rasvalle: nylonharjat

  • Kovettuneelle rasvalle: teräsharjat, rasvahakkurit

4. Huippuimurin puhdistus

  • Siivekkeet pestään ja toiminta tarkistetaan

  • Rakenteet kuvataan ja mahdolliset viat dokumentoidaan

5. Dokumentointi

  • Toimitetaan asiakkaalle viranomaiskelpoinen puhdistuspöytäkirja


Kuinka usein rasvakanavat on puhdistettava?

Käyttöaste

Suositus

Intensiivinen käyttö (esim. burgergrillit, wok)

6 kk välein

Kohtalainen käyttö (pizzeriat, kebab)

12 kk välein

Epävarma?

Vähintään 1x / vuosi suositellaan


Kuvassa keittiön rasvapalo on syttynyt huuvan alla. Liekit nousevat ylös huuvaan ja rasvakanavaan, mikä havainnollistaa, miten nopeasti palo voi levitä puhdistamattomassa ilmanvaihtojärjestelmässä.

Mitä riskejä liittyy puhdistuksen laiminlyöntiin?

  • Tulipalo – kuten Porvoossa, kun rasvaa oli yli 40 mm kanavassa

  • Vesivahinko – kondenssiongelmat ja tukkeutuneet kanavat

  • Savuhaitat – henkilövahinkoja ja asiakastyytyväisyyden lasku

  • Mainehaitta – asiakkaat haisevat ruoalta ja rasvalta

  • Taloudelliset vahingot – keskeytynyt liiketoiminta, tuhansien eurojen kustannukset


Asiakaskokemus on myös ilmanvaihtokysymys

Hyvä ilmanvaihto ei vain ehkäise paloja – se parantaa ravintolan viihtyisyyttä:

  • Hajuton ruokasali

  • Tyytyväisemmät asiakkaat

  • Asiakaspalautteen paraneminen

  • Työskentelyolosuhteiden parantuminen henkilökunnalle


Miksi valita IVAeris Oy?

IVAeris Oy yhdistää asiantuntemuksen, luotettavuuden ja tehokkuuden:

  • Ammattitaitoinen henkilökunta: Kaikki työntekijät ovat koulutettuja ja noudattavat lakeja sekä standardeja.

  • Asiakaskohtaiset ratkaisut: Palvelumme räätälöidään keittiösi erityistarpeisiin.

  • Kokonaisvaltainen lähestymistapa: Puhdistus ei vain täytä lakisääteisiä vaatimuksia, vaan parantaa keittiösi toimivuutta ja asiakaskokemusta.


Älä anna seuraavan otsikon olla sinun ravintolasi nimi. Tilaa rasvakanavien puhdistus säännöllisesti ja asiantuntevasti.


IVAeris Oy auttaa sinua varmistamaan, että keittiösi ilmanvaihtojärjestelmä on turvallinen, tehokas ja määräysten mukainen.



 

WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE


IVAeris Oy

010 206 3000

bottom of page