top of page
Aeris_White_Logo.png
Writer's pictureMikael Denut

Koneellisen ilmanvaihdon huolto ja käyttö: Asukkaan ja taloyhtiön velvollisuudet

Päivitetty: 3. elok.


Koneellinen ilmanvaihto on olennainen osa nykyaikaista asuinrakentamista, erityisesti kerrostaloissa ja muissa moniasuntoisissa kiinteistöissä. Hyvin toimiva ilmanvaihtojärjestelmä varmistaa, että sisäilma on terveellistä ja miellyttävää hengittää, mikä parantaa asumismukavuutta ja terveyttä. Koneellisen ilmanvaihdon tehokas käyttö ja huolto edellyttävät kuitenkin sekä asukkaiden että taloyhtiön vastuuta ja yhteistyötä. Tässä artikkelissa käydään läpi, mitkä toimenpiteet kuuluvat asukkaille ja mitkä ovat taloyhtiön vastuulla. Lue myös  ”Koneellinen ilmanvaihto: Faktoja ja haasteita


IVAeriksen työntekijä vaihtaa Velco-korvausilmaventtiilin suodattimen asunnossa. Pöydällä näkyy uusia suodattimia, puhdistusliinoja ja korvausilmaventtiilin pakkaus.



Ilmanvaihdon huolto: Asukkaan vastuut?


1. Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus

Asukkaiden on hyvä tarkistaa ja puhdistaa ilmanvaihtoventtiilit säännöllisesti. Venttiilien pinnat keräävät pölyä ja likaa, mikä voi heikentää ilmavirtausta ja ilmanvaihtojärjestelmän tehokkuutta. Venttiilit voidaan puhdistaa kostealla liinalla tai harjalla ilman kemiallisia puhdistusaineita.


Poistoventtiilien puhdistus ohje

Henkilö kierrättää tai vetää poistoilmaventtiilin pois paikoiltaan koskematta venttiilin lautaseen (keskiosaan).

Kierrätä tai vedä poistoilmaventtiili pois paikoiltaan, mutta älä koske venttiilin lautaseen (keskiosaan).






Kuvassa näkyy poistoilmaventtiili, jonka mutteri on löysällä eikä ole kiristettynä venttiiliin kiinni.

Mikäli venttiilin keskiosan asento on muuttunut (mutteri löysällä), ilmamäärän mittaus ja uudelleensäätö on välttämätöntä. Ota yhteys ilmastointiasiantuntijaan.





Kuvassa henkilö merkitsee poistoilmaventtiiliin sen sijainnin (esim. KH, WC) varmistaakseen, että venttiilit eivät sekoitu keskenään.

Mikäli keskiosan mutteri on vain hieman löystynyt, voit kiristää sen. Merkitse venttiiliin sen sijainti (esim. WC, näin venttiilit eivät sekoitu keskenään).





Henkilö pesee poistoilmaventtiiliä ja sen ehjää tiivistettä astianpesuaineella.

Pese venttiili sekä ehjä tiiviste esimerkiksi astianpesuaineella.







Kuvassa näkyy poistoilmaventtiilin rikkoutunut tiiviste, joka voidaan korvata uudella rautakaupasta ostetulla tiivisteellä.

Mikäli tiiviste on rikkoutunut, voit ostaa uuden rautakaupasta.







Henkilö kierrättää tai painaa poistoilmaventtiilin takaisin paikoilleen.

Kierrätä tai paina venttiili takaisin paikoilleen.




Tuloventtiilien ja LTO:n puhdistus ohje


Lataa Aeriksen vinkit ilmanvaihtolaitteiden puhdistukseen:



2. Suodattimien vaihto

Monissa koneellisissa ilmanvaihtojärjestelmissä on suodattimia, jotka keräävät pölyä ja muita epäpuhtauksia. Riippuen järjestelmän tyypistä, suodattimia voi olla ilmanvaihtokoneessa tai korvausilmaventtiileissä (asukkaat usein kutsuvat nämä tuloilmaksi tai raitisilmaksi, kun talossa on poistoilmanvaihto). Yleisin korvausilmaventtiili on Velco. Velco-kangassuodatin on vaihdettava vähintään kerran vuodessa tai heti, kun se näyttää selkeästi mustuneelta.


Toimenpiteen ajaksi kytke huippuimuri minimiteholle tai pois päältä, mikäli sellainen on käytössä, sillä painovoimaisessa järjestelmässäkin on korvausilmaventtiilejä, joiden suodattimia tulee vaihtaa. Asukkaiden on vaihdettava nämä suodattimet valmistajan ohjeiden mukaisesti, tulo- ja poistoilmanvaihdossa yleensä vähintään kuuden kuukauden välein. Suodattimien säännöllinen huolto varmistaa, että ilmanvaihto toimii tehokkaasti ja sisäilma pysyy puhtaana.


Velco-korvausilmaventtiilin suodattimen vaihto ohje

Käsi vetää Velco-korvausilmaventtiiliä ulos seinästä suodattimen vaihtoa varten.

Ota kiinni venttiilin uloimmasta laipasta ja vedä venttiili ulos seinästä.






Henkilö asentaa uutta suodatinta Velco-korvausilmaventtiilin kehikkolankojen päälle.

Suodatin saattaa pölytä melko paljon, joten poista vanha suodatin varovasti ja sulje se muovipussiin.






Henkilö kiinnittää uutta suodatinta Velco-korvausilmaventtiilin kehikkolankojen päälle valmistaen venttiilin uudelleen asennusta varten.

Ota uusi suodatin, käännä se nurinpäin ja rullaa se venttiilin kehikkolankojen päälle siten, että saumat jäävät sisäpuolelle.






Henkilö vetää Velco-korvausilmaventtiilin suodattimen mustan tiivisterenkaan yli varmistaen tiiviin asennuksen.

Venttiilin kaulassa on musta tiivisterengas. Vedä suodatin mustan tiivisterenkaan yli, jotta venttiilistä tulee tiivis.






Henkilö asentaa Velco-korvausilmaventtiilin takaisin seinään suodattimen vaihdon jälkeen.

Ota kiinni venttiilistä ja laita se tarvittaessa pyörittämällä takaisin paikalleen. Varmista, että venttiili on tiiviisti ja tukevasti kiinni seinässä.





Henkilö kiertää Velco-korvausilmaventtiilin lautasta vasemmalle varmistaakseen, että venttiili ei sulkeudu kokonaan pakkasasteilla.”

Venttiilin lautasta tulee kiertää vasemmalle “naksahduskohdasta“ vähintään puoli kierrosta. Näin venttiili ei sulkeudu täysin pakkasasteilla ja ilmanvaihto toimii jatkuvasti.





Lataa Aeriksen ohje Velco-korvausilmaventtiilin suodattimen vaihdosta:





IVAeriksen työntekijät vaihtavat keskitetyn tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmän pussisuodattimia IV-konehuoneessa.a.


3. Käyttöohjeiden noudattaminen

Asukkaiden tulisi noudattaa ilmanvaihtojärjestelmän käyttöohjeita. Tämä sisältää oikeanlaisen ilmanvaihdon käytön eri tilanteissa, kuten ruoanlaiton tai suihkun aikana, jolloin kosteus- ja hajupitoisuudet ovat korkeammat. Lisäksi on tärkeää varmistaa, että ilmanvaihto toimii jatkuvasti eikä sitä sammuteta pitkiä aikoja.


4. Havainnointi ja raportointi

Asukkaiden tulee seurata ilmanvaihtojärjestelmän toimintaa ja raportoida mahdollisista ongelmista tai epänormaaleista äänistä taloyhtiölle. Varhainen havainnointi ja raportointi auttavat ehkäisemään suurempia ongelmia ja varmistavat, että huoltotoimenpiteet voidaan suorittaa ajoissa.

IVAeriksen työntekijä huoltaa suurta ilmanvaihtokanavaa teollisessa tilassa, varmistaen järjestelmän tehokkaan toiminnan.

Taloyhtiön vastuut ilmanvaihdon huollossa


1. Järjestelmän huolto ja tarkastukset

Taloyhtiö on vastuussa ilmanvaihtojärjestelmän säännöllisestä huollosta ja tarkastuksista. Tämä sisältää ammattimaisten huoltotoimenpiteiden järjestämisen, kuten kanavistojen puhdistuksen, laitteiden tarkastuksen ja mahdollisten korjausten suorittamisen. Taloyhtiön on varmistettava, että järjestelmä toimii optimaalisesti ja täyttää kaikki lakisääteiset vaatimukset.


2. Suodattimien hankinta

Vaikka asukkaat vaihtavat suodattimet, taloyhtiön vastuulla on usein hankkia ja jakaa suodattimet asukkaille. Tämä varmistaa, että käytettävät suodattimet ovat oikeanlaisia ja täyttävät vaaditut laatuvaatimukset.


3. Käyttö- ja huolto-ohjeiden jakaminen

Taloyhtiön on huolehdittava siitä, että asukkaat saavat selkeät käyttö- ja huolto-ohjeet ilmanvaihtojärjestelmän oikeanlaiseen käyttöön. Ohjeiden tulisi sisältää tiedot venttiilien ja suodattimien puhdistuksesta, järjestelmän toiminnan seurannasta ja raportointikäytännöistä.


4. Tiedottaminen huoltotoimenpiteistä

Taloyhtiön on tiedotettava asukkaita suunnitelluista huoltotoimenpiteistä ja tarkastuksista hyvissä ajoin. Tämä auttaa asukkaita valmistautumaan huoltoon ja varmistaa, että toimenpiteet voidaan suorittaa sujuvasti ja ilman ongelmia.


IVAeriksen työntekijä valmistautuu asentamaan ilmanvaihtokanavaa huoltokohteessa, tarkistaen kanavaosien sovitusta.

Koneellisen ilmanvaihdon käyttö ja huolto vaativat sekä asukkaiden että taloyhtiön aktiivista osallistumista ja yhteistyötä. Asukkaat ovat vastuussa ilmanvaihtoventtiilien puhdistuksesta, suodattimien vaihdosta, käyttöohjeiden noudattamisesta ja mahdollisten ongelmien raportoinnista. Taloyhtiön vastuulla on järjestelmän säännöllinen huolto ja tarkastukset, suodattimien hankinta, käyttö- ja huolto-ohjeiden jakaminen sekä huoltotoimenpiteistä tiedottaminen. Yhteistyöllä varmistetaan, että ilmanvaihtojärjestelmä toimii tehokkaasti ja sisäilma pysyy puhtaana ja terveellisenä kaikille asukkaille.


Talon omistajien vastuut ilmanvaihdon osalta


Talon omistajilla on merkittävä vastuu ilmanvaihtojärjestelmän toimivuuden ja sisäilman laadun ylläpitämisessä. Tässä lyhyt ohjeistus talon omistajille ilmanvaihtojärjestelmän huollosta ja ylläpidosta:


1. Säännöllinen huolto ja tarkastukset

Talon omistajien tulee järjestää ilmanvaihtojärjestelmän säännölliset huollot ja tarkastukset vähintään viiden vuoden välein tai useammin, mikäli järjestelmä on paljon käytössä tai sen kunto sitä vaatii. Tämä sisältää ammattilaisen suorittaman kanavistojen puhdistuksen ja järjestelmän tarkastuksen.


2. Suodattimien vaihto

Suodattimet on vaihdettava säännöllisesti, yleensä 3-6 kuukauden välein tai valmistajan suositusten mukaisesti. Tämä takaa järjestelmän tehokkaan toiminnan ja pitää sisäilman puhtaana.


IVAeriksen työntekijä valitsee ilmanvaihtokoneen suodatinta LVI-tukussa.

3. Järjestelmän seuranta

Omistajien tulee seurata ilmanvaihtojärjestelmän toimintaa ja reagoida nopeasti mahdollisiin ongelmiin, kuten epänormaaleihin ääniin, heikentyneeseen ilmavirtaan tai hajuhaittoihin. Havaitut ongelmat on syytä korjauttaa viipymättä ammattilaisella.


4. Käyttöohjeiden noudattaminen

Ilmanvaihtojärjestelmän käyttöohjeita tulee noudattaa tarkasti. Tämä sisältää muun muassa järjestelmän jatkuvan käytön ja oikeanlaisen säätämisen, jotta ilma vaihtuu riittävästi ja järjestelmä toimii optimaalisesti.


5. Dokumentointi

On tärkeää säilyttää kaikki ilmanvaihtojärjestelmän huoltoa ja tarkastuksia koskevat dokumentit. Tämä auttaa seuraamaan järjestelmän kuntoa ja varmistamaan, että kaikki tarvittavat toimenpiteet on suoritettu ajallaan.



Suosittelemme solmimaan huoltosopimuksen IVAeris Oy:n kanssa ilmanvaihtojärjestelmän huollosta. Ammattilaisemme suorittavat huollot kaksi kertaa vuodessa, varmistaen järjestelmän optimaalisen toiminnan ja sisäilman laadun. Näin voitte olla varmoja, että ilmanvaihtonne on aina hyvässä kunnossa ja terveysriskit minimoitu. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous huoltosopimuksesta!


WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE


IVAeris Oy

010 206 3000

bottom of page