top of page
Aeris_White_Logo.png
Writer's pictureMikael Denut

Äänen nopeus: Kaikki mitä tarvitset tietää äänen voimasta ja vaikutuksista

Päivitetty: 4. elok.

Kuvittele tämä: astut huoneeseen ja yhtäkkiä korvasi täyttää ääni, joka saa sydämesi sykkeen nousemaan. Mitä tapahtuu? Se on ilmamolekyylien värähtelyä, aaltoliikettä, joka kulkee ilmassa. Tämä liikkuu ilmanpaineen tihentymien ja harventumien kautta, saaden korvan tärykalvon värähtelemään. Kun nämä värähtelyt välittyvät aivoihimme, ne muuttuvat kuultavaksi ääneksi. Ääni ei ole vain kuuloaistimus, se voi tuntua myös tuntoaistimuksena (esimerkiksi basso) tai mitattavana ilmiönä.


Äänen synnyttäminen

Ääntä syntyy monin tavoin: kemiallisten reaktioiden, fysikaalisten ilmiöiden, ihmisten tai eläinten toiminnan tai erilaisten äänentoistolaitteiden avulla. Kun jokin esine värähtelee, se aktivoi lähellä olevat ilmamolekyylit pois lepoasennosta. Tämä liike siirtyy viereisiin molekyyleihin ja syntyy pitkittäinen aaltoliike, joka etenee vain kaasuissa ja nesteissä. Poikittaista aaltoliikettä voidaan havaita kiinteissä aineissa. Äänen aaltoliike etenee väliaineessa, joka voi olla neste, kaasu, kiinteä aine tai plasma. Esimerkiksi kuultu puheääni etenee ilmassa, joka toimii väliaineena.


Äänen nopeus

Äänen nopeus vaihtelee eri aineissa. Ilmassa ääni kulkee noin 343 metriä sekunnissa 20 asteen lämpötilassa. Kun lämpötila laskee, äänen nopeus hidastuu. Esimerkiksi -20 asteen pakkasessa äänen nopeus on vain 319 metriä sekunnissa. Kiinteissä aineissa ääni liikkuu nopeammin: meren pintakerroksissa 1533 metriä sekunnissa, järvivedessä 1435 metriä sekunnissa. Raudassa äänen nopeus on 5130 m/s, messingissä 4700 m/s ja lyijyssä 1322 m/s.


Kun vedät henkeen heliumpallon kaasua, puheääni muuttuu korkeammaksi. Tämä johtuu siitä, että äänen nopeus heliumissa on 972 m/s, lähes kolme kertaa enemmän kuin ilmassa. Suun ja nielun resonanssiontelot resonoivat korkeammilla taajuuksilla, mikä aiheuttaa ns. “Aku Ankka -efektin”.


Äänen taajuus

Äänen taajuus määrittää sen korkeuden, eli edestakaisten värähdysten lukumäärän sekunnissa. Yksikkö on Hz. Mitä suurempi taajuus, sitä korkeampi ääni on. Ilmanvaihtotekniikassa matalataajuisten äänten absorboimiseen tarvitaan paksuja eristeitä tai massiivista seinää. Korkea ääni voidaan eristää ohuemmalla eristeellä tai seinällä.


Dopplerin ilmiö

Kun äänilähde, esimerkiksi ambulanssi, liikkuu kohti kuulijaa, sen piippausääni on korkeampi. Tämä johtuu siitä, että ääniaallot tihenevät lähestyvän liikkeen vuoksi. Ohitushetkellä piippauksen äänenkorkeus laskee, ja poispäin liikkuvan ambulanssin ääni on matalampi. Dopplerin ilmiö selittää tämän: kun ambulanssi kiitää lähes äänennopeudella, eteenpäin suuntautuvat ääniaallot puristuvat lähemmäksi toisiaan, jolloin ääni kuullaan korkeampana. Taaksepäin ääniaallot saapuvat harvemmin, ja ääni on matalampi.


Kuva joka esittää dopplerin ilmiön


Äänen eteneminen pitkiä matkoja

Suurten räjähdysonnettomuuksien yhteydessä räjähdysääni voi kuulua sekä lähellä että kaukana, mutta välissä on hiljainen alue. Esimerkiksi Jungfraun rautatietyömaalla Alpeilla sattunut räjähdys 15.11.1908, jossa 30 tonnia dynamiittia räjähti, kuultiin 70 kilometrin etäisyydelle. Kuitenkin räjähdys kuului selvästi 130-220 kilometrin päässä. Tämä johtuu siitä, että maanpintaa pitkin äänet etenevät korkeintaan 50-90 kilometriä, mutta yläilmakehästä ne heijastuvat 120-200 kilometrin etäisyydelle.


Haasin efekti

Kuvittele luentosali, jossa puhujan ääntä vahvistetaan sivulla olevasta kaiuttimesta. Kuulijat kokevat äänen tulevan kaiuttimen suunnasta. Jos kaiuttimeen menevää ääntä viivästetään muutamia kymmeniä millisekunteja, äänen tulosuunnaksi koetaankin puhuja eikä kaiutin. Tämä ilmiö, ns. Haasin efekti, johtuu siitä, että äänen tulosuunta havaitaan ensimmäisenä saapuvan ääniaaltorintaman mukaan. Viivästyneet äänet sulautuvat alkuperäiseen ääneen.


IVAeris Oy:n Gabi asentaa pyöreän äänenvaimentimen omakotitalon ullakolle
Pyöreän äänenvaimentimen asennus

Melu ja sen vaikutukset

Melu koostuu eritaajuisista ja eri voimakkuuden omaavista puhtaista äänistä. Melu, yksi pahimmista ympäristöhaitoista, aiheutuu teollisuudesta ja liikenteestä. Se voi olla jaksotonta, epäsäännöllistä, kolahduksia tai koko päivän kestävää kohinaa. Impulssimelu tarkoittaa lyhytaikaista melua, kuten laukausta. Melu häiritsee, kuluttaa ja vaikeuttaa keskittymistä sekä nukkumista. Siksi melua vastaan tulee suojautua asianmukaisesti.


Rakennusten ääniongelmat

Asuinrakennusten äänet syntyvät jokapäiväisestä asumisesta. Äänet siirtyvät huoneesta toiseen ilmaääninä tai runkoääninä. Ilmaääniä ovat puhe, itku ja koiran haukunta. Runkoääniä ovat ovien pauke, veden kohina ja askelten kopina. Kerrostalon viemäri voi aiheuttaa häiritsevää ääntä, samoin vesihanojen käyttö. IV-laitteiston puhaltimet ja ilman virtaus kanavissa tuottavat ääntä. LVI-laitteiden melu saattaa hukkua kadulta kuuluvaan liikenteen meluun, jolloin meluhaittaa on vaikea erottaa. Laatutietoiseen rakentamiseen kuuluu äänenvaimennuksen huomioiminen.


Meluhaittojen vähentäminen

Rakennuksissa melua syntyy, kun laitteiden ääni siirtyy resonoiviin runkorakenteisiin. Runkoäänen melutasoa pienennetään estämällä laitteen käyntiäänen johtuminen rakennuksen runkoon. Tämä onnistuu lisäämällä koneeseen joustavia liitoksia ja parantamalla tärinänvaimennusta. Kone tulee asentaa aina irti rakennuksen rungosta. IV-kanava ei saa hangata rakenteisiin, ja kiinnityksessä tulee käyttää äänieristettyjä kannakkeita. Rakennuksen runko voidaan jakaa useampaan osaan ja välille asennetaan äänen etenemisen katkaisevaa materiaalia.


Huoneakustointi

Huoneakustointi tarkoittaa huoneen äänentason alentamista. Tämä voidaan toteuttaa asentamalla kattoon akustointilevyjä tai pehmeällä sisustuksella. Pehmeä sisustus vaimentaa ilmaääntä, matot vaimentavat ilma- ja askelääntä. Huoneen äänitaso voi vaihdella seinäpintojen materiaalien ja kalustuksen mukaan.


Kaiku ja heijastusäänet

Huoneessa henkilö kuulee suoraan äänilähteestä tulevan äänen ja seinämistä heijastuneen äänen. Heijastusääni, eli kaiku, hankaloittaa tarkkaa kuulemista. Akustoinnilla estetään äänen heijastuminen.


Ilmanvaihtolaitosten meluntorjunta

Ilmanvaihtolaitoksessa melua tuottaa yleensä eniten puhallin, mutta myös ilman virtaus kanavissa, säätölaitteissa sekä tulo- ja poistoilmaelimissä. Laitteiden mekaaninen värähtelykin aiheuttaa melua. Äänenvaimennuksessa äänienergia muutetaan lämpöenergiaksi absorbiomateriaalin kitkan avulla. IV-laitteiden meluntorjunnassa huomio tulee kiinnittää matalien taajuuksien vaimennukseen.


Toisin sanoen, kun ymmärrämme äänen fysiikkaa ja sen vaikutuksia ympäristöömme, voimme parantaa elämänlaatuamme merkittävästi. Tässä tulee enemmän syvällistä tietoa aiheesta.



Meluhaittojen minimointi

Asuin- ja työympäristöissä meluhaittojen minimointi on välttämätöntä. Melu voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten stressiä, unihäiriöitä ja jopa sydänsairauksia. Siksi on tärkeää käyttää tehokkaita äänenvaimennusratkaisuja. Tämä sisältää äänieristysmateriaaleja, jotka absorboivat ääntä ja estävät sen leviämistä. Käytettävissä on erilaisia ratkaisuja, kuten ääntä vaimentavia seinälevyjä, akustisia kattolevyjä ja ääntä eristäviä ovia.


Akustiikan suunnittelu

Kun suunnitellaan rakennusten akustiikkaa, on tärkeää ottaa huomioon tilan käyttötarkoitus. Esimerkiksi teatterit ja konserttisalit vaativat erityistä huomiota akustiikkaan, jotta ääni kuuluu selkeästi ja tasapainoisesti koko salissa. Tämä saavutetaan käyttämällä akustisia paneeleja, jotka suuntaavat ääntä haluttuihin kohtiin ja vähentävät ei-toivottuja heijastuksia.


Modernit teknologiat

Nykyään on saatavilla edistyneitä teknologioita, jotka auttavat parantamaan akustiikkaa ja vähentämään meluhaittoja. Esimerkiksi aktiiviset melunvaimennusjärjestelmät käyttävät vastakkaisessa vaiheessa olevia ääniaaltoja neutraloimaan ei-toivottuja ääniä. Tällaiset järjestelmät ovat erityisen hyödyllisiä teollisuusympäristöissä ja liikenteen melun hallinnassa.


Äänen eristys materiaalivalinnoilla

IVAeris Oy:n Mikael mittaa äänitason
Äänitasomittaus

Rakennusmateriaalien valinta vaikuttaa merkittävästi äänen eristämiseen. Raskaat, tiheät materiaalit kuten betoni ja tiili eristävät ääntä paremmin kuin kevyet materiaalit. Kuitenkin myös kevyemmät materiaalit, kuten akustiset vaahtomuovit ja mineraalivilla, voivat olla tehokkaita oikealla tavalla asennettuna.


Ilmanvaihtojärjestelmien akustointi

Ilmanvaihtojärjestelmissä melun minimointi on keskeistä viihtyisän sisäympäristön luomiseksi. Tämä saavutetaan käyttämällä äänenvaimentimia, jotka asennetaan ilmanvaihtokanaviin. Lisäksi ilmavirran nopeuden säätely ja ilmastointilaitteiden säännöllinen huolto vähentävät meluhaittoja.


Käytännön vinkit

Meluhaittojen vähentäminen ei aina vaadi suuria investointeja. Tässä muutamia käytännön vinkkejä:


  1. Huonekalut: Pehmeät huonekalut, kuten sohvat ja matot, voivat merkittävästi vähentää huoneen kaikua.

  2. Verhot: Paksut verhot auttavat vaimentamaan ääntä, erityisesti suurissa huoneissa, joissa on paljon ikkunapinta-alaa.

  3. Seinähyllyt ja Kirjahyllyt: Kirjahyllyt, jotka on täytetty kirjoilla, toimivat erinomaisina äänenvaimentimina.

  4. Ovien ja Ikkunoiden Tiivistys: Pieniäkin rakoja tiivistämällä voidaan estää äänen kulkeutuminen huoneesta toiseen.


Tulevaisuuden näkymät

Akustiikan ja meluntorjunnan alalla on käynnissä jatkuvaa kehitystä. Uudet materiaalit ja teknologiat tarjoavat entistä tehokkaampia ratkaisuja meluhaittojen vähentämiseen. Esimerkiksi nanoteknologiaa hyödyntävät materiaalit voivat tulevaisuudessa tarjota kevyitä mutta erittäin tehokkaita äänenvaimennusratkaisuja. Lisäksi tekoälypohjaiset järjestelmät voivat optimoida rakennusten akustiikan reaaliaikaisesti.


IVAeris Oy:n Mikael pitää kädessä Vilpe huippuimurin puhallinta
Vilpe huippuimurin moottori

Äänen perusteet ja sen vaikutukset ympäristöömme ovat monimutkainen mutta äärimmäisen mielenkiintoinen aihe. Äänen ymmärtäminen ja sen hallinta voivat parantaa elämänlaatuamme merkittävästi. Oli kyseessä sitten asuinrakennus, työpaikka tai julkinen tila, oikeilla ratkaisuilla voimme luoda viihtyisän ja terveellisen ympäristön. Joten seuraavan kerran, kun kuulet äänen, mieti hetki, miten se on syntynyt ja mitä voit tehdä parantaaksesi sen vaikutusta ympäristössäsi.


Jos ilmanvaihtojärjestelmäsi on äänekäs tai epäilet siinä muita ongelmia, IVAeris Oy on täällä auttamassa. Välitämme terveellisestä ja viihtyisästä sisäilmasta, ja tarjoamme asiantuntevaa apua melunhallintaan ja ilmanvaihdon optimointiin. Ota yhteyttä ammattiaisiin tänään ja varmista, että kotisi tai työpaikkasi ilma on puhdasta ja hiljaista!


WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE


IVAeris Oy

010 206 3000

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page